25. kesäkuuta 2013

Raparperipiirakka


Maa puskee raparperia sellaisella vauhdilla, että... Nyt oli aika jättää hetkeksi raparperikeitot ja -paistokset ja koittaa välillä jotain uutta. Otin vinkkiä Yhteishyvän raparperipiirakasta (sivuhuomautus: ei muuten varmana tule linkin kuvan kaltaista punaista sosetta, jos raparperi kuoritaan niin kuin ohjeessa käsketään, vaan lopputulos on hyvin epämääräinen vihreä mönjä!). Omassa versiossani banaanin maku puskee melko voimakkaana läpi. Banaanin korvaaminen maustamattomalla soijajogurtilla onnistuu varmasti, jos banaanin maku arveluttaa.

Raparperipiirakka


Raparperisose:
300 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl sokeria
0,5 tl kaneria
150 g margariinia (esim. sininen Keiju)

1 tl leivinjauhetta
1 banaani soseutettuna


  • Huuhtele, kuori ja paloittele raparperit. Nosta raparperipalat sokerin kanssa kattilaan ja keitä, kunnes raparperi pehmenee (noin 5-10 minuuttia). Soseuta sauvasekoittimella ja sekoita kuuman soseen joukkoon perunajauhot. Anna jäätyä. 
  • Sekoita vehnäjauho, kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli keskenään ja nypi margariinin kanssa mumumaiseksi seokseksi. Erota taikinasta 1/4 pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita jäljelle jääneeseen taikinaan leivinjauhe ja soseutettu banaani.
  • Painele taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan (18 x 27 cm). Levitä päälle raparperisose. Murustele pinnalle taikinaa. 
  • Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä esim. kauravaniljakastikkeen kera.
¨

2 kommenttia:

  1. Juuri tällaista ohjetta kaipasin... löytyisikö mitään hyvää vegaanista karviais- omena- tai puolukkaleipomusta?
    t.Mamma

    VastaaPoista
  2. Hei! Mukava kuulla :)

    Tätä omenapiirakan ohjetta olen monesti käyttänyt:
    http://dinanmaailma.blogspot.fi/2012/10/omenapiirakka.html

    Puolukoista olen leiponut monesti pellillisen mehevää piirakkaa, mutta ehkäpä maistuu tähän vuodenaikaan turhan jouluisalta:
    http://dinanmaailma.blogspot.fi/2009/10/puolukkaa.html

    Karviaisista en ole keksinyt vielä mitään leipomusta.

    VastaaPoista