6. lokakuuta 2010

Amerikkalainen omenapiiras





Hesarissa (28.9.2010) oli aivan mielettömän hyvä omenapiiraan ohje. Juuri tällainen täytyy olla Mummo Ankan omenapiiras :) Tämä omenapiiras eroaa aikaisemmin valmistamistani siten, että täytettä on valtavasti ja taikinaa taas ihan vähän - näin se pitää ollakin. Piiras on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä, kuitenkin uunituoreena. Kilo omppuja tuntuu paljolta, mutta kyllä ne vaan kaikki piiraaseen upposi.


Amerikkalainen omenapiiras

Taikina:
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää margariinia
1 dl jäävettä

Täyte:
noin 1 kg happamia omenoita
1 ¾ dl hillosokeria
1 tl kanelia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia

  • Tee ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa margariini pieniksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  • Aloita täytteen valmistaminen leikkaamalla omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
  •  Jaa taikina kahteen osaan. Painele puolet taikinasta vuokaan (halkaisija 23-24 cm) siten, että taikina peittää vuoan pohjan ja reilusti reunat. Kaaviloi toinen pala piiraan kanneksi.
  •  Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle margariini. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni.
  •  Sivele piiraan pinta vedellä ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla pintaan höyryaukkoja.
  • Paista piirasta 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia.

13 kommenttia:

  1. Oliko piirakkavuokasi minkä kokoinen? Itselle ei jäänyt kanteen tarpeeksi taikinaa ja jouduin tekemään vähän lisää. Piirakka on nyt uunissa ja siitä tulee varmasti todella herkullinen. :P

    VastaaPoista
  2. Ikävä kuulla, että jouduit tekemään ylimääräisen työn. Kävin mittaamassa vuoan halkaisijan ja 24 cm oli tulos. Minulle riitti taikinaa sekä vuokaan että kanteen, kun jaoin vain taikinan tasan kahtia. Pohjasta tuli kyllä mielettömän ohut. Toivottavasti kuitenkin maistuu hyvin :)

    VastaaPoista
  3. Ylimääräinen työ ei haitannut, koska maku oli mitä herkullisin. Tämä täytyy lisätä suosikkiresepteihini! :P

    VastaaPoista
  4. Kaikki on niin herkullista ja niin ihanaa ;)

    VastaaPoista
  5. Mielestäni tämän reseptin taikina oli pahaa ja osa piirakasta jäi sen vuoksi syömättä. Täytynee etsiä toisenlainen resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa todella harmi kuulla. Tarkistin vielä, että reseptini vastaa täysin alkuperäistä, joten reseptin "veganisoimisesta" se ei voi olla kiinni.

      Makuja on tietysti niin monenlaisia. Tämä piirakka kun on ihan yksi lempiherkuistani, ja on maistunut hyvin myös vieraille.

      Kiitos kuitenkin palautteesta. Ehkä voin jotenkin kehittää taikinaa.

      Poista
    2. Olen itse tehnyt piirakkaa tällä ohjeella usein ja se on aivan ihanaa! Ei yhtään tarvitse kehittää taikinaa mihinkään suuntaan. Taikina ei tässä ole millään lailla pääosassa vaan 'välttämätän paha', jonka sisään omenaseos laitetaan.Taikinan ei mielestäni edes pidä maistua miltään, jotta omenan ihana maku pääsee oikeuksiinsa :-)
      Voihan siihen halutessaan vaikka lisätä sokeria, itse en kuitenkaan niin tekisi...

      t: Eeva

      Poista
  6. Tämä omenapiiras on mielettömän hyvää! Teen sitä usein ja hyvin "menee kaupaksi" myös ei-vegaanille. Nyt muhii uunissa suuren suosion saanut vegaanin karjalanpaisti ja sitten uuniin menee tämä omenapiiras. Muitakin reseptejä olen kokeillut enkä pettynyt ole koskaan. Paljon on vielä kokeilematta. Kiitos tästä blogista.

    VastaaPoista
  7. Vihdoin omenapiirakka, mistä voin sanoa mielettömän HYVÄÄ :) kiitos sille kuka tän tänne laittoi :) tulen tekemään toistekkin

    VastaaPoista
  8. Leivon ehkä kerran kuussa. Yleensä reseptit vaativat muutaman kokeilun ja fiksauksen ennen kuin toimivat. Mutta tästä reseptistä voin sanoa, että toimi heti! Tekisin vain kolme pienenpientä muutosta: Taikina jäi tuolla jauhomäärällä hieman liian kosteaksi, joten lisäsin jauhoja vaivausvaiheessa, kuitenkin alle desin verran. Taikinaa en myöskään jakaisi 50/50, sillä koin että kansi ei tarvitse ihan niin paljon taikinaa, eli jakaisin ehkä 60/40 tai 55/45 jolloinka pohjaa varten siis isompi taikinamöykky ;) Sitten kolmas muutos jonka tein, oli että paistoin 200C 15 min plus 150C 45 min. Mutta tämä muutos on toki uunikohtainen. Tiedän oman uunini olevan aika "kuuma" tapaus :D Lopputuloksesta voin sanoa, että omassa piiraassani omenat muuttuivat hilloksi, toisin kuin kuvassa jossa ne ovat vielä paloina. Se ei minua haitannut ollenkaan - herkullista oli! Kiitoksia reseptistä! Sofia

    VastaaPoista