8. marraskuuta 2010

Vegaaninen kebab


Seitanin tekeminen on paljon helpompaa kuin mitä luulin. Olen valmistanut seitan-kebabia jo kolme kertaa kuukauden aikana - se ensimmäinen kerta vain on vaikein. Työvaiheita on melko paljon, joten kebabin tekeminen vaatii vaivaa, mutta mikään vaihe ei ole vaikea. Kannattaa myös muistaa, että seitania voi tehdä kerralla isomman satsin ja laittaa osan pakkaseen. Ainut ongelma on maustaminen. Oikean maustemäärän oppii ainoastaan kokeilemalla. Tässä kolmannessa versiossa osui mausteet vihdoin kohdalleen! Vinkkiä on otettu Decapitated-blogista.


Kebab

Seitan-massa:
3 dl gluteenijauhoja
1 dl gram- eli kikhernejauhoja
0,5 dl soijajauhoja
1 tl - 1 rkl aromisuolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1,25 dl vettä
1 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia

Mausteliemi:
n. 2 l vettä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siirappia
2 rkl kasvisliemijauhetta

Marinadi:
1,25 dl keitinlientä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl ketsuppia
1 tl aromisuolaa
1,5 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
0,5 tl chilijauhetta


  • Sekoita seitan-taikinan kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa vesi, öljy, soijakastike ja ketsuppi. Kaada nestettä jauhojen joukkoon vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa seitanmassaa vähintään viisi minuuttia.
  •  Mittaa kattilaan kaikki mausteliemen ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Mausteliemen kuumentuessa muotoile seitanista tanko. Upota tanko kiehuvaan mausteliemeen ja anna kiehua 15 minuuttia. Säästä 1,25 dl keitinlientä marinadiin.
  •  Kääri seitan kaksinkertaiseen folioon ja kypsennä uunissa 175 asteessa 35 minuuttia. Nosta sitten lämpötilaa 200 asteeseen. Kun uuni on 200 asteessa, paista vielä viisi minuuttia. Anna seitanin jäähtyä.
  •  Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Leikkaa jäähtyneestä seitantangosta terävällä veitsellä siivuja. Nosta siivut marinadiin ja anna maustua vähintään puoli tuntia, mielellään useita tunteja.
  •  Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuumenna suikaleita uunissa noin viisi minuuttia. 
 Kebabin valmistaminen kuvin:

Ostin gluteeni- ja gramjauhoja Punnitse & Säästä -liikkeestä ja kasvisliemijauheen Ekolosta. Muut ainekset löytyvät perusmarketeista.
Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja nestemäiset toisessa. Kaada nestettä jauhojen joukkoon vähitellen.
Vaivaa seitanmassaa viisi minuuttia.
Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi.
Muotoile seitanmassasta tanko mausteliemen kuumentuessa.
Upota tanko kiehuvaan mausteliemeen. Anna kiehua 15 minuuttia.
Kääri seitantanko kaksinkertaiseen folioon. Paista uunissa 175 asteessa 35 minuuttia. Nosta sitten lämpötilaa 200 asteeseen ja paista 200 asteessa vielä 5 minuuttia.
Leikkaa jäähtyneestä seitantangosta terävällä veitsellä siivuja.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Nosta siivut marinadiin ja jätä maustumaan yöksi.
Kuumenna suikaleita uunissa 225 asteessa viitisen minuuttia. Tarjoile esimerkiksi pitaleipien välissä.

21 kommenttia:

  1. Voin kertoa muille lukijoille, että oli muuten erinomaisen makuista. Omnomnom!

    VastaaPoista
  2. Nähtyään ton kuvasarjan ei kyllä enää kehtaa jättää kokeilematta :D

    VastaaPoista
  3. Niinpä ;)

    Mausteita vaan reilusti niin hyvä tulee!

    VastaaPoista
  4. Mä tein tota eilen. Ite oon syöny lihakebabia vaan kerran, enkä muista miltä se maistui. Poikaystävä kuitenkin vakuutti, että kun tohon vähän lisäs tabascoa niin ihan kebabin makusta :) We liked it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuperäinen kebap-liha on melko miedosti maustettu! Jos halutaan tulisuutta niin ne ovat kastikkeissa!

      Poista
  5. Jes, mahtava juttu, että maistui! :)

    Mausteita täytyy vielä vähän kehitellä. Vielä on vähän sellainen jauhoinen maku tossa kebabissa. Mut maku on jo sinne päin, eikä jauhoisuus paljon kyllä maistukaan, jos kebabia syö rehujen ja vahvojen soossien kanssa :D

    VastaaPoista
  6. mä tein tolla ohjeella, niin ihanko oikeesti tulee 2rkl aromisuolaa? hirmu suolasta tuli kyllä... aattelin jos sen pitäis olla 2 tl :D :D

    VastaaPoista
  7. Olen ottanut mallia täältä http://www.decapitatedfood.com/2009/06/kebab-must-do-lihakebab-ja-vegaaninen.html
    jossa todellakin neuvotaan laittamaan aromisuolaa 2 rkl ja marinadiin vielä 1 rkl.

    Kun tein tätä ekan kerran, tuli kebabista tosi hyvää. Toisella kerralla taas tuli aivan liian suolaista. Mietin tälle selitystä ja ei kai siinä muuta voi olla kuin että käytin eri aromisuolaa, jossa suolapitoisuus on isompi. Lopputulos riippuu toisin sanoen siitä, millaista aromisuolaa käyttää. Niissä kai voi olla paljonkin eroa.

    Täytyy fiksata tuo suolan määrä!

    VastaaPoista
  8. Pitää huomenna kokeilla, näyttää helvetin hyvältä! :) Voitko muuten kertoa mitä aromisuolaa käytit ensimmäisellä kerralla ja toisella etten sitten tee samaa virhettä ja kebusta tulee suolaista :)

    VastaaPoista
  9. Moi! :) Ensimmäisellä kerralla käytin McCormickin aromisuolaa, jota ei enää myydä Suomessa, toisella kerralla muistaakseni Santa Marian. Olisin taipuvainen korvaamaan tuon aromisuolan ihan tavallisella suolalla, niin ei tule ikäviä yllätyksiä :D Seitanmassaan sopiva suolan määrä lienee n. 2 tl.

    VastaaPoista
  10. Tämä selvä kiitos :) Jotenkin kallistun siihen aromisuolaan, jos käytän 1 rk verran niin luulis maistuvan tai katon santa marian aromisuolan pitoisuuden ja vertaan sitä sitten muihin aromisuoliin :)

    VastaaPoista
  11. Chiliä 2 tl ja tulee mausteisempi/tulisempi kebab.

    VastaaPoista
  12. ei vitsi mikä keksintö - totahan ois pakko kokeilla! :D

    VastaaPoista
  13. Hei, tämähän oli miellyttävä löytö. Olen menossa pari viikon kuluttua mökille ja näitä voisin ottaa evääksi. Paikalla on käsittääkseni grilli, miten voisin korvata helpoiten viimeisen uunituksen? Jos noukin marinadin seasta siivut folioon, tms?

    VastaaPoista
  14. Kylläpä näyttää tosi mainiolta... pakko kokeilla!!

    VastaaPoista
  15. Eiks noi aromisuolat sisällä usein jotain maitoperäisiä ainesosia?

    VastaaPoista
  16. Kuinka monelle hengelle tämä ohje on suurinpirtein? Olen tekemässä isommalle porukalle (n.17) ja mietin moninko kertaisena kannattaisi tehdä..

    VastaaPoista
  17. Tiedätkö miksi köntti laitetaan keittämisen jälkeen vielä foliossa uuniin? Mietin onnistuisko ilman tuota välivaihetta ja miten vaikuttaisi makuun.

    VastaaPoista
  18. Sekasyöjänä sanoisin että on parempaa kuin lihasta tehty kebab. Itse jätin soijajauhon pois ja korvasin ketsupin srirachalla. Toimi erinomaisesti niinkin!

    VastaaPoista
  19. Aivan törkeän hyvää. Säännöllisesti tehty vuodesta 2015.

    VastaaPoista