3. elokuuta 2015

Snickers-kakku 2.0







Blogini suosituimmasta reseptistä ei ole epäilystäkään - se on jo vuosien ajan ollut vuonna 2010 postattu snickers-kakun resepti. Olen ollut todella ilahtunut, että niin moni on löytänyt reseptini ja pitänyt kokeilemastaan. Toisinaan taas olen tuntenut lähes häpeää, että olen tuon reseptin takana. Korviini on kantautunut monia tarinoita siitä, kuinka kaikki on mennyt pieleen, mitä vain kakun teossa pieleen voi mennä. Erityisesti pohja on ollut yksi murheenkryyni. Toivottavasti uskallatte kokeilla tätä uutta reseptiä, jossa pohjaa ei tarvitse halkaista ollenkaan.

Pohjan resepti on otettu Kamomillan konditoriasta pienin muutoksin. Muistuttaisin, että 1 tl = 5 ml, 1 rkl = 15 ml ja 1 dl = 100 ml.

Kakku ei ole aivan helpoimmasta päästä.

  • Kinuski - no, sen valmistamisessa on aina omat haasteensa. 
  • Kinuskin levittämisessä on myös omat niksinsä. Minulla kinuski ehti hieman jämähtää ja kun koitin levittää sitä veitsellä, samalla lähti osa kostutetusta pohjasta liikenteeseen. 
  • Mietin myös, olisiko suklaakerma kuitenkin kannattanut valmistaa myöhäisemmässä vaiheessa. Alkuperäinen ajatushan minulla oli, että teen sen ensimmäisenä ja laitan kylmään kovettumaan, jotta puolet kermasta ei valuisi pois, kuten monesti käy ilman jääkaapissa käyttämistä... Tein sen siis ensimmäiseksi, ja se olikin parin tunnin aikana muuttunut todella jämäkäksi. Veitsellä sen sai lopulta leviteltyä hyvinkin kivuttomasti.  

En siis aivan varauksetta suosittele tekemään tätä tärkeisiin juhliin, ainakaan ilman suunnitelmaa B, sillä onnistunut lopputulos ei ole taattu ulkonäön osalta. Maku on kuitenkin helppo saada kohdilleen ja vaikka kakun tekemisessä onkin omat haasteensa, vaiva palkitaan. On se vaan niin hyvää.


Snickers-kakku

Suklaakerma:
1,5 dl Alpro vispiä
100 g tummaa suklaata (esim. Pandan tumma suklaa 50 %)
2 rkl sileää maapähkinävoita

Pohja:
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
ripaus suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
n. 0,7 dl omenasosetta
2 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl vichyä

Pohjan kostutus:
1 rkl nestettä (esim. soijamaito, rommin ja veden sekoitus, mehu)

Kinuski:
1 dl Alpro vispiä
0,75 dl fariinisokeria
0,75 tl margariinia

Lisäksi täytteeseen:
1,1 dl suolapähkinöitä

Kuorrute:
150 g tummaa suklaata (esim. Pandan tumma suklaa 50 %)
0,5 dl hasselpähkinälevitettä
0,5 dl suolapähkinöitä


  • Valmista ensin suklaakerma: Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa/mikrossa ja kaada kerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää maapähkinävoi. Voit käyttää sähkövatkainta, jotta maapähkinävoi sekoittuu kunnolla kerman joukkoon. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
  • Tee sitten pohja: Rasvaa ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita sokeri, vanilliinisokeri, suola, öljy ja omenasose keskenään. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho, kaakao- ja leivinjauhe. Kun uuni on valmis, kaada ensin puolet jauhoista öljy-sokeri -seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot sekä vichy ja sekoita varovasti. Sekoita mahdollisimman vähän, muutama paakku ei haittaa. Levitä taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla puoli tuntia. Kun kakku on ollut uunissa n. 15 minuuttia, peitä kakku leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala. Jatka paistamista vielä noin 15 min. Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja kumoa tarjoiluastialle. Kostuta pohja.
  • Valmista kinuski: Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä, ja keitä tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seoksesta tulee sakeaa (noin 6-8 min.) Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon margariini. Kaada kinuskikastike pohjan päälle. Varoitus: kinuskikastike jämähtää nopeasti, joten ole nopea liikkeissäsi. Ripottele päälle suolapähkinöitä.
  • Nostele suklaakerma kinuskin päälle ja levitä veitsellä tasaiseksi. 
  • Kuorrutteen valmistus: Sulata 150 g suklaata vesihauteessa/mikrossa ja sekoita sulatetun suklaan joukkoon hasselpähkinälevite ja suolapähkinät. Valuta kuorrute kakun päälle, tasoita varovasti lusikalla ja nosta kakku kylmään vähintään tunniksi, jotta kuorrute ehtii jähmettyä.


10 kommenttia:

  1. Noi kuvat ... drool! Mulla on ollut suunnitelmissa tehdä Snickers-kakku valehtelematta ainakin neljän vuoden ajan, vaikka maapähkinän ja suklaan yhdistelmä on ehkä parasta ikinä.

    VastaaPoista
  2. Erittäin tuttu juttu :D Montahan reseptiä minullakin roikkuu to do -listalla, on roikkunut jo vuosia...

    Ei ole kyllä maapähkinän ja suklaan voittanutta :)

    VastaaPoista
  3. Heip!

    Tämä kaakku menee tänään ensimmäistä kertaa testiin. Pakko kokeilla, kun on oikein paranneltu versiokin, ja vaikuttaa sanoinkuvaamattoman herkulliselta. :) Osaatko muuten sanoa mielipidettä siihen, ehtiikö kokonaan valmiiksi tehty kakku vettyä liikaa, jos sen tekee vuorokauden ennen tarjoilua? Tätä olisi tarkoitus tarjoilla huomenna, mutta mieluusti tekisin tämän mahdollisimman pitkälti jo tänään valmiiksi. Mietin pelkän pohjan tekemistä etukäteen, mutta toisaalta, en taida huomenna enää koristelu- ja viimeistelypuuhiin. :/ Koristelu ja täyttöpuuhat kun vaativat aika paljon työvaiheita.

    Terveisin
    Tuulikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tuulikki ja kiitos kommentin jättämisestä. Harmillisesti huomasin kysymyksesi vasta tänään, eikä vastaukseni enää hyödytä sinua. Mutta siltä varalta, jos muut pähkäilevät saman kysymyksen kanssa: kakun voi mielestäni tehdä hyvin valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.

      Olisi mukava kuulla, miten kakku onnistui. Toivottavasti tulet tänne vielä kertomaan lopputuloksesta :)

      Poista
    2. Kokeilen huomenna tätä versiota 2.0. Ensimmäisestä versiosta kuitenkin sen verran, että se oli mielestäni jopa parempi oltuaan yön yli jääkaapissa, joten teen tämänkin ennakkoon. :)

      Poista
  4. Täällä Tuulikki raportoi: kakku onnistui mainiosti, ja illallisvieras santsasi. Useasti. :D Kakku ei kärsinyt ollenkaan, vaikka sen teki edellisenä päivänä valmiiksi. Tämä kun ei ole sellainen kovinkaan vettyvä kakku, joten kaikki komponentit pysyivät hienosti kasassa. Kakku oli kyllä hieman suurtöinen perus-piirakkapohjiin verrattuna, mutta todellakin kaiken vaivan väärti. Pohjaa paistaessani tein jo varalta toisen pohjan lisäksi, koska pohja näytti kovin ohuelta omassa kakkuvuoassani. Kaikkea muuta ekstraa kuitenkin tuli niin paljon tämän kakkupohjan päälle kohottamaan kakkua, ettei varakakkusta tarvinnut. (Paitsi että söin sen sellaisena pappilan hätävara -henkisenä testiversiona, öhm..) Kinuskia keittelin aika pitkään, sillä se ei meinannut oikein paksuuntua. Lisäilin siihen kuumentamisen aikana hiljalleen vielä lisää ainesosia "paksuuntumisen" toivossa. Vaikka keitos ei paksuuntunutkaan kuin hieman, se pysyi kuitenkin hienosti kakun päällä, ja jähmettyi sopivan kiinteäksi, kuitenkaan ilman pelkoa hammaspaikkojen irtoamisesta. Kysyn vielä, että onko tuo kinuskissa mainittu "0,75" tl virheellinen määrä margariinia? Itse "pyöristin" sen lähemmäs 0,75 desilitraa. :)

    Kaikki kakun osa-alueet olivat hyviä, ja yhdessä tuli aikamoinen match made in vegan heaven. <3

    Tuulikki

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Mielestäni kävin jo kertomassa leipomiskokemuksistani, mutta ehkei viesti mennyt perille. :) Kakku onnistui erinomaisesti, myös edellisenä päivänä valmistettaessa. Pohdin tosin kinuskin reseptissä olevaa määrää "0,75 tl margariinia"... Itse laitoin margariinia reilusti enemmän. Kakku oli verrattain suuritöinen, mutta maistui erinomaiselta. Ja hupeni hämmästyttävän nopeaa tahtia. :D Pitää kyllä tehdä vielä uudestaan!

    T. Tuulikki

    VastaaPoista
  6. Onnistuisikohan tämän pakastaminen miten, kärsiikö pahasti?

    VastaaPoista
  7. Voikohan tätä pakastaa? Tekisin hyvissä ajoin valmiiksi. :)

    VastaaPoista