24. huhtikuuta 2009

Sämpylät



Sämpylät

Taikinan juuri:
2 1/2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa (25 g tuorehiivaa)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria

Lisäksi taikinaan tarvitaan:
3/4 suolaa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja (luomu)
1/4 dl öljyä

Päälle:
vettä voiteluun
seesaminsiemeniä

Valmista juuri. Sekoita ensin vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää sokeri ja jauhot lämpimään veteen. Jätä juuri liinalla peitettynä lämpimään paikkaan 15 minuutiksi.

Lisää suolat ja loput jauhot vähitellen käsin alustaen. Lisää lopuksi öljy. Nosta taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa. Anna taikinan kohota vielä liinan alla peitettynä puolisen tuntia (tämä ei ole välttämätöntä, mutta suositeltavaa, jos haluaa kuohkeita sämpylöitä). Jaa taikina 10-12 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle ja kohota vielä puolisen tuntia.

Voitele kohonneet sämpylät vedellä. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti