20. joulukuuta 2018

Joulukuun 20: Pulla (vegaaninen)



Pulla kuuluu monien aattokahvipöytään, ja niinpä toiseksi viimeisen luukun takaa löytyy pullaresepti. Olen jo vuosia sitten jättänyt kananmunan pois pullataikinasta, sillä se ei tuo pulliin mitään lisää - jos nyt jotain, tekee vain rakenteesta hieman kovemman. Lehmänmaidon tilalla olen viime aikoina käyttänyt kookosmaitoa, joka tuo ihanan pehmeyden pulliin. Kookoksenmakua ei tarvitse pelätä, nimittäin valmiissa pullissa ei kookos maistu yhtään.

Myönnettäköön, että alla oleva resepti ei ole täydellinen. Kaipaisin pulliin vielä enemmän makua, ja olenkin koittanut löytää oikeaa sokerin ja rasvan suhdetta. Milloin pullista on tullut liian makeita, milloin liian rasvaisia. Tällä kertaa laitoin 2 dl sokeria ja 125 g margariinia ja jäin kaipaamaan jotain. Ehkä rasvaa olisi voinut olla enemmän, samoin suolaa ja kardemummaa. Täytyy vielä testailla ja postata tänne, kun onnistun tekemään (ainakin lähes) täydellisiä pullia.

Maidottomat pullat

noin 30 kpl

Pullataikina:
125-150 g margariinia (esim. sininen Keiju)
4 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1-1,5 tl suolaa 
1-1,5 rkl kardemummaa 
n. 12-14 dl vehnäjauhoja



  • Sulata margariini ja jätä jäähtymään.
  • Yhdistä kookosmaito ja vesi kulhossa ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liota hiiva nesteeseen, lisää sokeri, suola, kardemumma ja 10 dl vehnäjauhoja kahden desin erissä samalla taikinaa vaivaten. Lisää margariini ja sen vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa. 
  • Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  • Leivo kohonneesta taikinasta pullia ja anna kohota hetki. Ripottele pinnalle sokeria. Paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. 

  • Vinkkejä: Varo, ettei taikinasta tuli liian kovaa. Käytin itse 12 dl vehnäjauhoja ja käytin alustamiseen yleiskonetta.
  • Pullien voitelusta ks. Kamomillan konditoria.


Päivän joululaulu: Joulun tunnelma tiivistyy ja joululaulut vaihtuvat tonttulauluista mahtipontisempaan suuntaan. Oi Jouluyö tulee kaiuttimista läpi iholle. Mahtipontisten joululaulujen lisäksi mieli janoaa herkkiä, tunnelmoivia lauluja, joissa on ripaus joulun taikaa - tässä yksi sellainen: Hiljainen jouluyö, Rajaton.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti