2. joulukuuta 2018

Luukku 2: Ihastuttava piparibrownie



Monet sanovat, etteivät piparkakut ole kovin hyviä. Kuulun itsekin tuohon joukkoon. Piparkakuista viis, mutta kaikki piparkakunmakuiset leivonnaiset ovat mielestäni taivaallisen hyviä! Tänä jouluna olenkin leiponut aivan erityisen paljon piparinmakuisia leivonnaisia.

Yksi onnistuneimmista piparkakunmakuisista leipomuksistani oli piparkakkumausteella höystetty brownie. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein (tai jopa söin!?) brownieta. Miksi söisi kuivia kaakaonmakuisia neliöitä kun voisi syödä vaikkapa täytekakkua? :D Lopputulos ylitti ehdottomasti odotukseni. Brownie maistui ihanan suklaiselta ja juuri sopivan pipariselta. Aluksi brownie oli kovin murenevaista mutta jääkaapissa yön yli pitäminen teki ihmeitä ja aamulla neliöiksi leikkaaminen ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa. Tärkeää siis on, että brownien antaa jämäköityä kylmässä.

Yhden virheen tein, ja valitettavasti sen kohtalokkaimman - pidin taikinaa liian kauan uunissa. Näin ollen browniesta tuli hieman liian kuivaa. Ensi kerralla lyhennän paistoaikaa tuntuvasti.




Vinkit:
- Käytä hyvää suklaata, sillä taikinassa käyttämä suklaa maistuu selvästi lopputuloksessa. Käytin Brunbergin tummaa suklaata, joka mielestäni on ylivoimaisesti parasta marketista saatavaa tummaa suklaata. Tummempi suklaa sopii myös mainiosti.
- Käytin soijamaitoa, sillä se toimii kananmunan tavoin jämäköittäjänä.
- Älä paista taikinaa liian kauan! Uunista otettaessa brownie saa olla kosteaa.



Laitathan pakkaseen pari palaa brownieta. Niitä tarvitaan luukun 9 takaa löytyvässä herkussa :)


Piparkakunmakuinen brownie

13x22 cm:n vuoka (8 isoa, 16 pientä palaa)

1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl piparkakkumaustetta
1 tl vanilliinisokeria
0,5 tl leivinjauhetta

100 g + 30 g tummaa suklaata
75 g margariinia (sininen Keiju)
1,5 dl sokeria
1 dl soijamaitoa
(+ 1 rkl soijamaitoa)


  • Voitele ja jauhota noin 13x22 cm:n kokoinen vuoka.
  • Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, mausteet ja leivinjauhe keskenään.
  • Rouhi 30 grammaa suklaata (voit myös sulattaa, jos et halua sattumia).
  • Sulata 100 (tai 130) grammaa suklaata.
  • Sekoita suklaan joukkoon margariini, sokeri ja soijamaito. Lisää myös loput kuivat aineet ja suklaarouhe. Sekoita mahdollisimman vähän.
  • Jos taikina tuntuu turhan paksulta, lisää tilkka soijamaitoa.
  • Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 20-30 minuuttia.
  • Anna jähmettyä jääkaapissa ennen leikkaamista.
  • Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Päivän joululaulu: Amerikkalaisen brownien kaveriksi sopii, mikäs muukaan, kuin amerikkalaisen artistin esittämä kappale, joka on yhtä imelä kuin brownie. Joka vuosi joku yritys ottaa tämän hitin oman joulumainoksensa taustalle soimaan. Have Yourself a Merry Little Christmas, esittäjä Christina Aguilera.



Edelliseen postaukseen pääset tästä: Luukku 1: Vegaanisia pipareita ja piparkakkutaikinoita kaupasta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti