25. lokakuuta 2009

Wienerpitkot




Wienerpitkot
(2 KPL)

Taikina:
25 g hiivaa
1 3/4 dl soijamaitoa (kylmänä)
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
3,5 dl jauhoja
kaulintaan: 100 g sinistä Keijua (käytin ehkä hieman vähemmän, 75 g?)

Täyte 1:
2 rkl maissitärkkelystä
tilkka vettä
2 dl kaurakermaa
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Täyte 2:
130 g vadelma- tai mustikkamarmeladia (tarkista, että on paistonkestävää)

Pinnalle:
tomusokerista ja vedestä tehty kuorrute

Sekoita taikinan ainekset keskenään margariinia lukuun ottamatta. Kauli taikina noin 0,5 cm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa margariinista mahdollisimman ohuita siivuja ja levitä kaulitun taikinan keskelle (noin kolmannekselle). Taita taikina kolmin kerroin (eli margariinittomat puolet keskustan päälle) ja käännä taikinanyyttiä 90 astetta. Kauli taikina uudelleen levyksi ja taita taas kolmannekset keskelle. Laita taikina jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kauli levännyt taikina neliskulmaiseksi levyksi ja toista edellinen. (Taita, käännä ja kauli ja taita). Laita taikina jälleen jääkaappiin 15 minuutiksi ja toista vielä kerran. Laita myös viimeisen kaulinnan jälkeen jääkaappiin.

Kauli taikinasta 30x40 cm kokoinen levy. Jaa levy pituussuunnassa kahtia. Nosta pitkot pellille.

Valmista vaniljakiisseli. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan vettä. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää veteen sekoitettu maissitärkkelys kerman joukkoon ja keitä muutama minuutti. Nosta kattila pois hellalta ja mausta kiisseli vaniljasokerilla. Anna jäähtyä.

Levitä kiisseli ja marmeladi taikinalevyjen keskelle kahdeksi pitkäksi raidaksi. Taivuta reunat kaksin kerroin ja painele. Kohota pitkoja noin tunti leivinliinan alla viileässä paikassa (kyllä huoneenlämpökin passaa). Paista uunissa 250 asteessa. Alkuperäisessä ohjeessa ajaksi sanottiin 15-20 minuuttia, mutta muistaakseni minun viineripitkoni olivat jo liiankin paistuneita 10-12 minuutin kohdalla. Ole siis valppaana!

Sekoita kuorrute vesitilkasta ja tomusokerista ja levitä jäähtyneiden viineripitkojen reunoille. Minä levittelin kyllä raitojenkin päälle ajatuksissani. Eipä tuo haitannut.

ps. Täytettä voi tehdä enemmänkin. Minua ei ainakaan olisi haitannut tupla-annos vaniljakiisseliä :)

3 kommenttia:

  1. Oi vautsi, oon oikeesti kaivannu wienerpitkoja, täytyy tehä heti kun ehin!

    VastaaPoista
  2. Mainio ohje, kiitos! Tykkään itse vähän pehmeämmästä vaniljatäytteestä, joten lisäsin reilun puoli desiä kermaa vielä lopuksi. Taikina oli varsin hyvä, kohosi hirmu kivasti uunissa. 75 g rasvaa käytin minäkin, riitti hyvin, ja 10 minuuttia tosiaan oli passeli! Reunat lävähtivät tosin auki kypsyessään, taisi se painelu unohtua... Mutta ei kai ensimmäisistä viinereistä täydellisiä saakaan tulla. ;)

    Vähänkö innostuin viinereistä!

    VastaaPoista