Eläinperäisten tuotteiden korvaaminen

PÄIVITYS KÄYNNISSÄ.......
Vegaanituotteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti! Kun loin "Eläinperäisten tuotteiden korvaaminen" -sivun, lihankorvikkeita oli todella rajallisesti, kasvisperäiset vispikermat järkyttäviä, margariineja yksi...Lihankorvike oli lähinnä soijaa eri muodoissa: suikaleita, paloja, rouhetta... Kuinka hienoa, että Suomeen on saatu uusia lihankorvikkeita ja monia muita vegaanisia tuotteita. Nyt on aika päivittää tämä sivu!

Kannattaa ehdottomasti tutustua Vegaanituotteet -sivustoon, jossa on lueteltu muun muassa vegaaniset peruselintarvikkeet, valmisruoat, herkut ja juomat. Sivustoa päivitetään jatkuvasti ja sieltä löydät ajantasaiset tiedot kasvisperäisistä tuotteista.

LIHA

Kasvisperäisiä proteiininlähteitä, joita voi käyttää ruoissa, ovat esimerkiksi nyhtökaura, härkis, tofu, seitan, soijarouhe, linssit ja kikherneet. Nykyään kaupan hyllyiltä löytyy myös tuotteita, joita ei juuri kasvisperäisiksi tunnista. Yllätä vannoutunut lihansyöjä vegaanisilla nakeilla, Hälsan's Kökin "kananugeteilla" ja "lihapullilla".

Vinkkejä:

MAITO

Maidon voi korvata kaura-, manteli-, kookos-, soija- tai riisimaidolla. Tarjolla on niin maustamattomia kuin maustettujakin vaihtoehtoja. Kasvipohjaiset "maidot" maistuvat paljaaltaan varmasti oudoilta lehmänmaitoon tottuneen mielestä, mutta leivonnaisissa tai ruoissa makueroa ei huomaa. Kasvipohjaisissa maidoissa on makueroja, joten kannattaa maistella eri merkkejä ja laatuja. Oma suosikkini ruokajuomana on Alpro Fresh tuoresoijajuoma.

Vinkkejä:

KERMA


Vegaani voi korvata ruokakerman kaura- tai soijapohjaisella kermalla (Alpro, Kotimaista, Pirkka, Oatly, Planti, Pohjolan meijeri, Kaslink). Vispikerman vegaaninen vastine on kasviperäinen vispikerma.

Vinkkejä:

VOI

Leivän päälle voi sipaista vegaanista margariinia (laktoositon Keiju, Alpro, Rainbow). Leivonnassa voi käyttää öljyä, juoksevia rypsiöljyvalmisteita tai margariinia (esim. laktoositon Keiju, Sunnuntain laktoositon leivontamargariini).

Vinkkejä:
  • Kokeile leivän päällä myös hummusta. Makean ystäville suosittelen Euroshopperin hasselpähkinävoilevitettä.
  • Huom: kevytmargariinit, kuten Keiju 40 % ja Alpro, eivät sovellu leivontaan. Sama koskee myös eläinperäisiä kevytmargariineja.

JOGURTTI/RAHKA


Soija- ja kaurapohjaisia jogurtin ja maitorahkan kaltaisia valmisteita löytyy useiden merkkien alta (esim. Alpro, Yosa). Makuja löytyy useita, perinteisestä vaniljasta eksoottisempaan mustikkakardemummaan.

Vinkkejä:

JUUSTOT 


Vegejuustoista minulla ei ole juurikaan kokemusta. Mainittakoon kuitenkin, että kaupoista löytyy soijatuorejuustoa sekä  Edamin, Mozzarellan, Cheddarin yms. kaltaisia vegaanisia juustoja.

JÄÄTELÖ, SUKLAA JA MUUT HERKUT


Kaupoista löytyy useita vegaaneille sopivia suklaita, karkkeja, keksejä, jäätelöitä, vanukkaita ja sipsejä. Vegaanius ei todellakaan ole este herkuttelulle!

Vinkkejä:
  • Monet Pandan lakupusseista ovat vegaanisia. 
  • Fazerilta löytyy vegaanisia herkkuja - mm. Tyrkisk Peber Original, Vihreät kuulat, Tutti Frutti banana, Marianne, Wiener Nougat.
  • Useat piparit ja vohvelit (mm. Pirkan sitruuna ja kaakao-vanilja) ovat vegaanisia.
  • Suurimmista marketeista löytyy maidotonta valko- ja maitosuklaata. 
  • Oatlyn kauravaniljakastike soveltuu moneen. Kokeile kaura-toskaomenia ja  vadelmarahkaa.
  • Paras jäätelö on mielestäni Ben & Jerry's Peanut Butter and Cookies!