28. marraskuuta 2010

Haastattelu vegaanin joulusta

Vegaanin elämä ei ole luopumista vaan täynnä uusia oivalluksia, tietävät Niko Soininen ja Tiina Malmström. Hyvin helpoilla nikseillä ja resepteillä myös vegaanin joulupöytä täyttyy herkuista.
Kuva: Savon Sanomat s. 22


Tiina Sormunen, hänkin vegaani, haastatteli minua aiheesta "vegaanin joulu." Juttu julkaistiin Savon Sanomien liitteessä 17.11.2010. Juttu julkaistaan Karjalaisen joululiitteessä myöhemmin. Tällä artikkelilla on hyvä avata Dinan maailman joulu :)


Vegaanille juhla maistuu kinkuttakin

Joulun alla Tiina Malmströmiä varoitellaan kurkkimasta kauppojen pakastealtaisiin.

Itä-Suomen yliopistossa filosofiaa opiskeleva Tiina Malmström, 24, on ollut kasvissyöjä jouluaatosta 2007 lähtien. Tämän jälkeen hän alkoi pikkuhiljaa vaihtaa ruokavalionsa eläinperäisiä tuotteita kasvisperäisiksi. Keväällä 2008 Malmström huomasi olevansa täysiverinen vegaani.
        Muutos tuotti aluksi vaikeuksia, mutta asioihin perehtyminen avasi vaihtoehtojen maailman.
        - Nykyisin ruokavalioni on monipuolisempi kuin koskaan, ja ruokablogeista saan hyviä vinkkejä. Kirjoitan myös itse Dinan maailma -nimistä vegaaniruokablogia.
        Malmström mietti eläinten oikeuksia jo ala-asteikäisenä, mutta silloin eläinten kärsimykset vain tuntuivat pahalta.
        Yliopistossa Malmström tutustui ympäristöfilosofian opinnoissa muun muassa Peter Singerin, Leena Vilkan ja Elisa Aaltolan kirjoituksiin. Tekstit saivat vakuuttumaan siitä, että eläimet ovat moraalisesti arvokkaita. Samalla hän huomasi, kuinka huteralla pohjalla eläintenkäyttö yhteiskunnassamme on.
        - Se on tapa, jota monetkaan eivät osaa kyseenalaistaa. Pelkkä tapa ei kuitenkaan voi oikeuttaa ihmisen moraalisesti vääriä tekoja. Eläinten tappaminen halutaan sivuuttaa, eikä epämiellyttäviä asioita haluta ajatella.
        - Oli vapauttavaa, kun joulupöydässä ymmärsin, ettei minun ole pakko syödä kinkkua.

Lupa herkutella

Malmström tunnustautuu jouluihmiseksi. Joulussa on oma ainutlaatuinen tunnelma, joka kehottaa rauhoittumaan ja viettämään aikaa läheisten kanssa.
        Vegaaniksi heittäytymisellä ei ole ollut juhlan kulkuun mullistavaa vaikutusta.
        - Täytyy silti myöntää, että kaupassa käynti on joulun aikaan tuskallista. Kun muutama vuosi sitten olin kaupassa siskoni viisivuotiaan tyttären kanssa ja lähestyimme kinkuilla täytettyä pakasteallasta, hän otti minua kädestä kiinni ja sanoi: Voi Tiina-täti raukkaa. Laita silmät kiinni.
        Malmström rakastaa herkkuja yli kaiken, joten piparit ja joulutortut ovat edelleen osa joulua. Jouluaattona pöytää koristavat muutkin perinteiset ruuat. Eron huomaa vain valmistustavasta. Esimerkiksi joulukinkun Malmström kokkailee vehnägluteenista tehdystä seitanista, joka sisältää paljon proteiinia ja vähän rasvaa. Kananmunaa tai lehmänmaitoa ruuissa ei ole lainkaan.
        Sukulaisten keskuudessa Malmströmin sekä hänen avomiehensä Niko Soinisen veganismi ei ole aiheuttanut ongelmia.
        - En kuitenkaan halua, että he joutuvat näkemään vaivaa erikoisruokavaliomme takia. Kun olen käymässä vanhempieni luona, toimin usein kokkina ja valmistan koko perheelle vegaanista ruokaa ja leivonnaisia.

7 kommenttia:

 1. Eipä hassumpi haastattelu. :)
  Millon se Karjalaisen joululiite tulee?

  VastaaPoista
 2. :) En tiedä. Uskoisin, että joulukuun alussa. Ehkä perjantaina? :)

  VastaaPoista
 3. Olipa kiva haastattelu! Erityisen kivaa siinä oli se, että kerroit siinä valmistavasi perheellesi syömiset - kauhean moni ei aina hoksaa, ettei vegaanille tarvitse olla kokonaan omat eväät, vaan ne sopivat kaikille muillekin :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kiva kuulla :) Vegaaniruoasta on aina kiva päästä puhelemaan ja toivon mukaan artikkeli ravistelisi edes joitain lukijoita. Pääasia kuitenkin, että me ollaan esillä mediassa :D

  Karsastan sitä ajatusta, että pöytään kannetaan iso lihapata ja sitten vegaanille pieni kasa jotain ruokaa. Vegaaniruoka sopii kaikille, joten jos minä olen kokkina, saavat muutkin luvan syödä vegeruokaa :D Kuten varmasti arvaatkin, on vegaaniruoka maistunut erittäin hyvin kaikille :)

  VastaaPoista
 5. Moro!

  Hyvä juttu oli teistä Karjalaisessa. Olette silmäystävällinen nuoripari, jolla on arvot kohillaan!

  VastaaPoista
 6. Lämpimät kiitokset kommentistasi :)

  VastaaPoista