26. tammikuuta 2011

Kasvissyönnistä - päivän vitsi
Vegetaristi nauttii auringonvalosta, syö runsaasti perunaa ja 
juo kasvisten keitinliemiä.Yläasteen kotitalouskirjassani (Tervetuloa! Kotitaloutta 8.-9. luokille, Otava, 1-8. painos) kirjoitettiin kasvissyönnistä seuraavasti (s. 67):

"Vegetarismilla tarkoitetaan oppia pelkän kasvisruoan käyttämisestä. Vegetaristi pyrkii noudattamaan yksinkertaisia elämäntapoja ja nauttii raittiista ilmasta ja auringonvalosta. Hän välttää eläinkunnasta peräisin olevien ruoka-aineiden sekä alkoholin, tupakan, kahvin ja teen käyttöä.
        Vegaani käyttää ravinnokseen vain kasviksia.
        Laktovegetaariseen ruokavalioon sisältyy kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. Lakto-ovovegetaarit käyttävät lisäksi munia ruoissaan.
        Kasvisruokien kannattajat pyrkivät luonnonmukaisesti viljeltyjen kasvisten käyttöön. Kasvikset syödään usein raakoina. Perunaa käytetään runsaasti. Juomina käytetään kasvisten keitinliemiä, kasvis-, marja- ja hedelmämehuja sekä yrttiteetä."

Painovuosi 1991.

Kehtaako tätä edes kommentoida? :D Kasvissyöjätoverit, juotteko tekin kasvisten keitinliemiä ja vältätte alkoholin ja teen käyttöä? :D

21 kommenttia:

 1. Kyllä muuten irtos naurut!
  Perunaa harvemmin syön mutta alkoholin ja kahvin kanssa en säästele.

  VastaaPoista
 2. Päivän naurut. :D Joo juuri noinhan mä elän.
  Viimeksi taisin syödä perunaa...höh, en ees muista millon, varmaan joskus pari viikkoa sitten, mutta kahvia ja alkoholia viimeks eilen. Ja maanantaina jäin tunniks oottaa autkokyytiä ettei tarttis kävellä ulkona bussilta kotiin.
  Millon toi on kirjotettu?

  VastaaPoista
 3. Varmaan kaikenlaiset keittiöiden työntekijät kaivaa esille vanhat koulukirjat, kun kohtaavat kasvissyöjän, ja siksi esim. Amicallakaan ei tunnuta tietävän kaura-/soijakermasta, vaan ruoka on nimenomaan sitä perunaa ja porkkanaa.. Voi luoja mikä teksti! Olen kyllä muualtakin lukenut tuon kahvi-tee-alkoholi-jutun ja ihmetellyt, että kuka sen on keksinyt. Onko veganismi/kasvissyönti yleensä sekoitettu esim. elävään ravintoon?

  VastaaPoista
 4. Loistava :D Kuka juo kasvisten keitinlientä? :D Ehkä teen korvikkeena... Ei muuten ihme jos joskus joillain on outoja ennakkoluuloja kasvissyöjistä ja vegaaneista.

  VastaaPoista
 5. :D

  Milloin lienee kyseinen opus kirjoitettu?

  VastaaPoista
 6. Kasvisten keitinliemi – tuo juomista jaloin :D

  VastaaPoista
 7. Kiitokset kanssanaurajille hauskoista kommenteista :D

  Painovuosi on 1991, eli kirjoituksesta on tasan 20 vuotta. Jos tällaisia kirjoituksia oikeasti joku lukee vakavissaan, niin ei ole ole todellakaan ihme, jos kasvissyöjiä katsotaan jotenkin kieroon.

  Mua henk.koht. ihmetyttää toi aurinkojuttu. Mitä yhteyttä on kasvissyönnillä ja auringonvalosta nauttimisella? Ja tuskinpa vaan kasvissyöjä syö perunaa yhtään sen enempää kuin sekasyöjäkään. Ihan mätä koko teksti. Mutta kaikessa kauheudessaan kuitenkin viihdyttävä :D

  VastaaPoista
 8. Itselleni maistuu joskus siivu kossua keitinliemeni seassa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos, tämä oli mainio :-D Luulen että kirjan kirjoittaja otaksuu että kaikki kasvissyöjät ovat kasvissyöjiä siksi että seuraavat jotain tiettyä intialaisperäistä filosofista suuntausta joka kieltää esim. teen.

  Minä rupesin vegeksi 1994 ysiluokkalaisena ja silloin ei kyllä ollut mistään kasviskouluruoasta tietoakaan vaan elin näkkärillä. Tämän luettuani en ihmettele ;-)

  VastaaPoista
 10. Itse rupesin miettimään, että olisi Suomessa voinut noihin aikoihin olla sellainen näkyvä vähemmistö straight edge -punkkareita, joita olisi sitten haastateltu jossakin lehdessä tai muuten päätyneet kirjoittajan tietoisuuteen.

  (onkohan tämä teos edelleen opetuskäytössä?)

  VastaaPoista
 11. kai mä lähen hakeen illaks keitinvettä jotta pääsen tunnelmaa ! :D kiitos tästä! nauru irtosi ja kunnolla !

  VastaaPoista
 12. Voi EI! *reps* No sainpahan kunnon naurut näin surffauksen lomassa...

  VastaaPoista
 13. Kiitokset mielenkiintoisista kommenteista.

  En osaa sanoa, onko kirja enää opetuskäytössä - ainakin kirjasta on otetta uusia painoksia (viimeisin vuodelta 2002?), joissa toivon mukaan on parempaa tietoa kasvissyönnistä :)

  VastaaPoista
 14. Vielä väärästä tiedosta kasvissyönnistä: Meidän enkunkirjassa (uudehko Abi-sarjan lukion oppikirja) oli jostain lehdestä poimittu artikkeli, jossa sanottiin, että jotkut lihantuottajat väittää, että kasvisruoan tuotannossa kuolee enemmän eläimiä kun liharuoan, koska peltoja kyntäessä yms. kuolee jotain kastematoja. o_O Keitinlienten lisäksi pääsee kyllä erikoisimpien väittämien listalle.

  VastaaPoista
 15. Hahaha :D Mä olen kuullut tuon saman jostain. Tavallaanhan se onkin totta - jos tuotantoeläimet eläisivät pyhällä hengellä :D

  VastaaPoista
 16. Luin joskus tuon samaisen jutun juurikin siitä kotitaloustunnin kirjasta, ja nauroin tälle jo silloin. No, tämä kyllä nauratti uudestaankin :D

  Etenkin tuo kasvisten keitiliemi ilahdutti mieltäni. Lienen muuten aika huono kasvissyöjä, koska käytän alkoholia, teetä ja kahvia, ja kaikenkukkaraksi poltan vielä tupakkaakin. Paha paha.

  VastaaPoista
 17. Ehkä auringonvalosta nauttiminen yhdistettiin jotenkin D-vitamiinin saantiin? Tuo sxe-juttu tuli mullakin mieleen tosta nautintoaineiden käytöstä. Itse elän ilman, paitsi hyllystä löytynee jotain vihreää teetä. Drop-out :D

  VastaaPoista
 18. Voi hyvät hyssykät, sanon :D Kiitos nauruista, mainio ote. Kyllähän se on pikantti maku, kun runsaan (Huom! Erittäin runsaan! Perunaa, aina perunaa!) perunasatsinsa keitettyään pullottaa liemet ja aamun aloittajana hulauttaa kurkkuunsa. Tai ehkä ei.

  VastaaPoista
 19. sulostuttavaa... tässä juuri syötiin itsetehtyä ruisleipää, juotiin viiniä ja nautittiin kuskus-seesamisavutofu salaatista, soijajugurtti käy ikkunalaudalla ja tällaista tulee vastaan... :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos edelleen kommenteista. On meitä monta, meitä kasvisliemistä nauttivia :D

  VastaaPoista