22. syyskuuta 2012

KinuskikastikeEn ole koskaan onnistunut kinuskikastikkeen teossa - oli siinä käytetty eläinperäisiä tuotteita tai ei.

Mieleeni jäi kummittelemaan Neljän tähden illallisen jakso, jossa vieraat ylistivät Ristomatti Ratian kinuskikastiketta. Pitäisiköhän sitä itsekin kokeilla?

Alpron vispikerma enteili huonoa: "käytettävä vispattuna". No, kokeillaan! Kastike kiehui kiehumistaan, mutta pysyi aivan litkuna. Seitsemännen minuutin kohdalla jotakin tapahtui. Sehän saostuu! Kaadoin kastikkeen kippoon jäähtymään ja mietin, mahtaakohan kinuski kovettua kivikovaksi. Ei kovettunut ei, vaan kastikkeesta tuli täydellisen paksuista.

Ristomatti Ratian kinuskikastike veganisoituna

1 dl kermaa (Alpro Airy & Creamy)
0,75 dl fariinisokeria
1 tl margariinia

 • Sekoita kattilassa kerma ja fariinisokeri. 
 • Keitä tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seoksesta tulee sakeaa (n. 7-8 min.). 
 • Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon margariini. 
 • Kaada tarjoilukannuun ja anna jäähtyä.


11 kommenttia:

 1. Toi vispattuna käyttämisen ohje on kyllä outo. "Jos haluat vaahtoa, vispaa" ois parempi ohje :)

  VastaaPoista
 2. Oi kuinka täydellisen näköistä kinuskia. Joskus olen tehnyt murotaikinapohjaisen piirakan jossa puolukat uiskentelevat kinuskissa, mutta blogiin asti se ei päätynyt juurikin siksi, kun se kinuski ei ollut niin onnistunut. Nyt voisinkin ottaa uuden erän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva olisi kuulla, onnistuuko muilla kinuski tällä reseptillä, vai oliko minulla vain aloittelijan tuuria :D

   Poista
 3. Niissä lukee toi "käytettävä vispattuna" nimenomaan siksi, että ne ei sovellu keittämiseen. Ovat siis ihan eri tavaraa kuin ruokakermat, jotka on suunniteltu lämmitettäväksi. Minä olen aina tehnyt kinuskia ihan ruokakermasta, viimeksi taisin tehdä siitä uudesta vihreäraidallisesta, jonka merkkiä en kuolemaksenikaan muista.

  Mutta näköjään vispit eivät mene kuitenkaan pilalle keittämisestä, jos sinunkin kinuskisi onnistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aika varma, että kinuski ei tulisi onnistumaan, sillä tekstin luettuani mietin, ettei kerma varmasti kestä kuumennusta. Mutta kyllähän tuo näytti toimivan. Ruokakerma on toki varmempi valinta, jos kermaa tarvitsee kuumentaa.

   Poista
 4. Juu, täälläkin ihmetellään Alpron sanavalintoja. Olen itse keitellyt tuosta soijavispistä jäätelöä ja kinuskikermavaahtoa ja käyttänyt kahvikermana ja oikein hyvin on onnistunut varoituksista huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Eli kai voidaan sitten varmaksi todeta, että Alpron kerma kestää kuumennuksen kummasta tekstistään huolimatta :)

   Poista
 5. Minäkään en ole ikinä onnistunut kinuskin teossa. Tosin olen vain kaksi kertaa sitä kokeillut mutta hermothan siinä meni :D No ehkä kokeilen vielä uudestaan, jos vaikka onnistuisi!

  VastaaPoista
 6. Oo, kauniin näköistä kinuskia! Mä olen myös ihmetellyt tuota kerman tekstiä ja luullut, ettei sitä saa kuumentaa. Mutta hyvä tietää, että onnistuu.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta! Ja samalla muiden kommenteista - olen tekemässä jäätelöä ja etsin tietoa, pystyykö tuota airy & creamya kuumentamaan vai meneekö pilalle. Nyt sain tiedon ja samalla reseptin herkulliseen kinuskikastikkeeseen! Kiitos! :)

  VastaaPoista