5. helmikuuta 2010

Runebergin kakku





Hyvä ystäväni, joka asuu tällä hetkellä Ranskassa, sanoi, ettei hän voi tehdä Runebergin torttuja, sillä hänellä ei ole vatkainta tai vuokia. Ehdotin, että hän tekisi Runebergin kakun, jolloin muffarivuokia ei tarvittaisi. Jos kakusta tekisi vielä vegaanisen, ei vatkaintakaan tarvittaisi. Kakussa ei saisi olla mitään ihmeellisiä raaka-aineita, sillä niitä ei välttämättä Ranskan maalta löytyisi. Okei, tehdään siis vegaaninen kakku simppelein raaka-ainein. Vaan eipä mistään löydy näitä ehtoja täyttävää reseptiä - ei edes vegaanista Runebergin kakkua. Ei kun siis tekemään! Vinkkiä otin esim. tältä sivustolta. Ps. Piti vielä lisätä, että todella hyvää oli, huomenna varmasti vielä parempaa, kun on saanut yön yli kostua :)


Runebergin kakku

2 dl keksinmuruja (digestive, kaurakeksi, piparit, kanelikeksit... kaikki käy)
2 dl ruokokidesokeria (tai tavallista)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
200 g margariinia
1, 75 dl soijamaitoa tai omenamehua

Kostuttamiseen:
1 dl vettä
3 rkl mansikkalikööriä (tai muuta vettä väkevämpää)

Pinnalle:
vadelmahilloa (luomu)

Kuorrutukseen:
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Murskaa ensin keksit. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää sula margariini sekä maito/mehu joukkoon ja sekoita kevyesti. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kostuta hieman jäähtynyt kakku. Laita kakku pariksi tunniksi (tai yöksi) jääkaappiin. Peitä kakku sitten hillolla. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri pieneen tilkkaan vettä. Koristele kakku kuorrutteella.

4 kommenttia:

  1. Hyvältä vaikuttaa! :) Siispä kauppareissulle. Toiveita on löytää aineksetkin, tosin kardemumman kanssa saattaa olla ongelmia... ;) t. Ranskassa asuva ystäväsi

    VastaaPoista
  2. Jee, hyvä että kelpaa :) Mäkin vähän tota kardemummaa epäilen...

    VastaaPoista
  3. Kiitos erittäin helppoleipoisesta reseptistä, jolla runebergintorttuhimoinen vegaani sai suunsa makiaksi. Laitoin lisäksi vähän mantelijauhetta. Kostutin mansikkamehulla, puoleen kakkuun lisäsin mansikkamehun joukkoon miedosti rommiesanssia. Olisihan se varmaan vielä parempaa punssilla kostutettuna, mutta tein nyt tällaisen lastenversion.

    VastaaPoista
  4. Kiitokset kommentista. Täytyypä ehdottomasti minunkin kokeilla tuota mantelijauhetta.

    Mukava kuulla, että kakku oli maistunut. Tämä on yksi omista suosikeistani - kakku on herkullinen, mutta myös helppo tehdä ja raaka-aineet saa hankittua edullisesti lähikaupasta. Taidetaan olla ainut perhe, joka syö ympäri vuoden runebergin kakkua, jopa joulupöydässä :)

    VastaaPoista