4. helmikuuta 2015

Runebergintortut


Taas on se päivä vuodesta, kun on 1) on "pakko" leipoa, 2) googlataan, miten runebergintorttu kirjoitetaan oikeaoppisesti ("runebergintorttu kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja yhdyssanana" - Kotimaisten kielten keskus) ja 3) viimeiseksi pohditaan, voiko tuotosta ylipäätään kutsua hyvällä omallatunnolla runebergintortuksi. 

Ajattelin mielessäni, että nyt ollaan lähempänä "oikeita" runebergintorttuja kuin koskaan, mitä ainakin muotoon tulee. Ostin nimittäin Iloleipurin silikonivuoan, joka on valmistettu juurikin tätä kyseistä päivää ajatellen. No mitä vielä, eiväthän tortut lähteneet kokonaisina vuoasta, paitsi tämä kuvan yksilö, joka selviytyi jotakuinkin ehjänä (ja sitten alkoi kuvaussessio, joka oli vähintään yhtä katastrofaalinen).  Suosittelen käyttämään muffaripeltiä moisen turhakkeen sijaan tai jos haluaa päästä vielä helpommalla, leipomaan runeberginkakun.

Maku on kuitenkin hyvä, se kai on se pääasia. 


Runebergintortut 
6 kpl

150 g margariinia
1,5 dl sokeria
0.75 dl soijajogurttia
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl murskattuja piparkakkuja
1 dl mantelijauhetta/-rouhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 tl kardemummaa
2-3 rkl soijamaitoa (1 rkl = 15 ml)

Kostutus: 
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl rommia

Sokerikuorrute:
n. 0,5 dl tomusokeria
tilkka vettä

Lisäksi:
vadelmahilloa



    • Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. 
    • Lisää soijajogurtti. 
    • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita mahdollisimman vähän.
    • Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
    • Kiehauta vesi ja sokeri. Mausta rommilla.
    • Upota tortut kostutusliemeen tai vaihtoehtoisesti kostuta tortut pullasudin avulla. Jätä tortut suljettuun rasiaan maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mieluiten vuorokaudeksi. (Rasian pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperia, sillä kosteat tortut juuttuvat helposti kiinni rasian pohjaan.)
    • Laita kunkin tortun päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Sekoita tomusokerista ja vedestä jämäkkä kuorrute ja pursota reunus hillon ympärille. 


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti