5. lokakuuta 2012

Uunijuurekset

iduunijuurekset


Kesällä nautitaan uusista perunoista, syksyn ehdoton herkku taas on uunijuurekset. Yleensä laitan vuokaan punajuuria, porkkanaa ja sipulia, joskus myös palsternakkaa ja lanttua - mitä nyt jääkaapista (tai omalta kasvimaalta) sattuu löytymään.


Uunijuurekset
6-8 annosta

6 punajuurta
5 isoa porkkanaa
1 iso lanttu
2 sipulia
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tummaa siirappia
0,5 dl vettä
reilu 1 rkl kuivattua timjamia
reilu 1 tl suolaa
mustapippuria


Kuori ja kuutioi punajuuret, porkkanat ja lanttu. (Pilko lanttu hieman pienemmiksi kuin muut, sillä se vaatii pidemmän kypsymisajan.) Silppua sipulit. Kaada juurekset isoon uunivuokaan ja sekoita loput ainekset joukkoon. Paista 200 asteessa noin tunti tai enemmän juureskuutioiden koosta riippuen.

22. syyskuuta 2012

Kinuskikastike



En ole koskaan onnistunut kinuskikastikkeen teossa - oli siinä käytetty eläinperäisiä tuotteita tai ei.

Mieleeni jäi kummittelemaan Neljän tähden illallisen jakso, jossa vieraat ylistivät Ristomatti Ratian kinuskikastiketta. Pitäisiköhän sitä itsekin kokeilla?

Alpron vispikerma enteili huonoa: "käytettävä vispattuna". No, kokeillaan! Kastike kiehui kiehumistaan, mutta pysyi aivan litkuna. Seitsemännen minuutin kohdalla jotakin tapahtui. Sehän saostuu! Kaadoin kastikkeen kippoon jäähtymään ja mietin, mahtaakohan kinuski kovettua kivikovaksi. Ei kovettunut ei, vaan kastikkeesta tuli täydellisen paksuista.

Ristomatti Ratian kinuskikastike veganisoituna

1 dl kermaa (Alpro Airy & Creamy)
0,75 dl fariinisokeria
1 tl margariinia

  • Sekoita kattilassa kerma ja fariinisokeri. 
  • Keitä tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seoksesta tulee sakeaa (n. 7-8 min.). 
  • Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon margariini. 
  • Kaada tarjoilukannuun ja anna jäähtyä.


8. syyskuuta 2012

Soijasuikalesalaatti



Kesä on jo livistänyt jonnekin, ihan huomaamatta. Julkaisen vielä kesäisen suosikkireseptini, ennen kuin siirryn syksyn kausiherkkuihin.


Soijasuikalesalaatti

Tarvitset:
kasvisliemessä keitettyjä ja hyvin maustettuja soijasuikaleita
vihersalaattia
tomaattia
ananasta
pähkinöitä


21. kesäkuuta 2012

Raparperijuoma

Onni on oma puutarha.

Olemme jo hyvän tovin saaneet nauttia oman pihamaan antimista: nokkosesta, ruohosipulista ja raparperista. Raparperia kasvaa ihan niin paljon kuin jaksamma syödä, ja niimpä talossamme on syöty lähes joka päivä raparperia eri muodoissa. Tässä vielä uusintapostaus raparperijuomasta:

Raparperijuoma

1,5 l raparperia paloiteltuna
2,4 l vettä
3 dl sokeria
3 limen mehu



  • Pese raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Keitä raparperipaloja vedessä noin 15 minuuttia. Jäähdytä juoma haaleaksi. 

  • Siivilöi seos huolellisesti, lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. 

  • Purista limeistä menu ja lisää juoman joukkoon. 

  • Kaada mehu pulloihin ja anna tekeytyä viileässä yön yli ennen tarjoilua. Laimenna tarjolle tuotaessa kivennäisvedellä.

14. toukokuuta 2012

Persikka-vadelmatäytekakku


Vegaanisten täytekakkujen tekemistä on hankaloittanut hyvän vegaanisen vispikerman puuttuminen - vaan ei enää. Testasin ensimmäistä kertaa Alpron vispikermaa ja olin aivan myyty. Kermassa on hitusen soijan makua, mutta ei läheskään niin paljoa kuin kilpailevien merkkien vastaavissa tuotteissa. Alpro eroaa muista kasviperäisistä kermoista myös siten, että sillä saa tehtyä pysyvät pursotteet. Hip hip hurraa! Toiveisiini on vastattu.


Persikka-vadelmatäytekakku

Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maustamatonta soijajogurttia
0,5 dl öljyä
n. 2,5 dl soijamaitoa

Kostutus:
2 dl nestettä (esim. vettä ja persikoiden sokerilientä)

Täyte:
1 prk Alpron vispikermaa (250 ml)
sokeria
1 iso purkki persikoita (muutama persikanpuolikas jää yli)
200 g vadelmia

Päälle:
1 prk Alpron vispikermaa (250 ml)
sokeria
tomusokeria
vanilliinisokeria

Pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää jogurtti, öljy ja soijamaito samalla sekoittaen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.  
Kostuta kakkupohjan kaikki kolme osaa. Vatkaa purkki vispikermaa ja mausta sokerilla. Täytä ensimmäinen kerros persikoilla ja kermalla ja toinen kerros vadelmilla ja lopulla kermalla.
Vatkaa toinen purkki vispikermaa päällystä varten. Lisää sokerit ja päällystä kakku. Viimeistele pursotuksilla.