6. syyskuuta 2018

Helppo ohra-kaalilaatikkoPäivät ovat jo lyhentyneet ja pimeät illat kielivät syksystä, vaikka lämpötilat pysyttelevät sitkeästi kesälukemissa. Mieleni on kuitenkin jo kääntynyt syksyyn, samoin kuin mieliteot: kesällä kaipaa salaattia ja muuta raikasta, syksyllä taas ei ole mitään parempaa kuin pitkään haudutettu laatikkoruoka.

Yksi lempiruoistani on ehdottomasti kaalilaatikko. Tuntuu uskomattomalta sanoa näin, sillä lapsena vierastin kaaliruokia. Löysin aikoinaan Reformin sivuilta kaalilaatikon reseptin, johon ihastuin täysin (ohje julkaistu tässä postauksessa) ja jonka mukaan olen tehnyt kaalilaatikon jo vuosia.


Laiska kokki tässä moi, tänä syksynä olen oikonut mutkia ja käyttänyt tuoreen sipulin sijaan pakastesipulikuutioita ja soijarouheen sijaan härkistä. Näin muutama työvaihe jää välistä ja kaalilaatikko on entistäkin nopeampi tehdä. Härkiksestä tehdyssä laatikossa maku on vähintäänkin yhtä hyvä kuin soijarouheesta tehdyssä. Alla olevalla reseptillä tulee mielestäni todella hyvä kaalilaatikko, jopa paras. Olen kenties outolintu, mutta vannon vadelmahillon nimeen. Tällä kertaa laitoin laatikon kylkeen paitsi vadelmahilloa, myös ruisleipää sekä karviaisia. Aika täydellinen syyspäivän annos!


Kaalilaatikko

6 annosta2 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio

1,2 kg:n keräkaali
200 g pakastesipulikuutioita
250 g Härkis-rouhetta (original)
2 dl kaurakermaa
0,5 dl siirappia
suolaa
meiramia 
valkopippuria

Päälle:
margariininokareita

  • Keitä ohrasuurimoita kasvisliemessä 20 minuuttia. Varaa tähän iso kattila.
  •  Suurimoiden kiehuessa silppua kaali, laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen ja voitele uunivuoka.
  • Kun ohrasuurimot ovat kypsiä, siirrä ne kattilasta lautaselle. Kuumenna öljytilkka ja kääntele kaalisilppua kattilassa noin 5-10 minuuttia, jotta kaali hieman pehmenee.
  • Sekoita kaalin joukkoon keitetyt ohrasuurimot, sipuli, härkis, kerma, siirappi sekä mausteet.
  • Laita seos voideltuun uunivuokaan, vuole päälle muutama margariininokare ja paista 170 asteessa noin tunti. As. sanat: ohra-kaalilaatikko, härkis-kaalilaatikko, paras kaalilaatikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti