13. helmikuuta 2015

Maapähkinävoi-pikkukakkuset





Olen ollut reilun vuoden mukana isosiskotoiminnassa. Ideana on, että isosisko (yli 18-vuotias) toimii aikuisena kaverina 6-16-vuotiaalle tytölle. Tavoitteena on toimia pikkusiskolle luotettavana aikuisena ja tukea sitä kautta omaksi ihanaksi itseksi kasvamista. Käytännössä homma toimii niin, että tapaamme pikkusiskon kanssa parin viikon välein ja teemme jotain kivaa yhdessä. Kiva tarkoittaa meille yleensä palapelin tekoa, musiikin kuuntelua, leffojen katselua tai leipomista.

Pikkusisko sai valita, mitä leipoisimme ystävänpäivän kunniaksi, ja hän päätyi maapähkinävoi-pikkukakkusiin. Alkuperäinen resepti löytyy Puputyttö ja Vohvelisankari -kirjasta. Tein muutaman pienen muuoksen reseptiin.


Maapähkinävoi-pikkukakkuset
30-35 pikkukakkusta

2,75 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria 
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,25 tl suolaa
2,5 dl soija-/kauramaitoa
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
1 tl omenaviinietikkaa

Kuorrute:
100 g margariinia (esim. sininen Keiju)
60 g sileää maapähkinävoita
1 rkl vaaleaa siirappia
3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria
n. 1 rkl soija-/kauramaitoa

  • Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, vanilliinisokeri, leivinjauhe, sooda ja suola.
  • Vatkaa toisessa kulhossa maito, öljy, siirappi, sokeri ja etikka vaahtoavaksi seokseksi (noin 2 minuuttia). Lisää joukkoon kuivat ainekset samalla varovasti sekoittaen. 
  • Vuoraa muffinipellin kolot paperivuoilla ja jaa taikina vuokiin. Paista minimuffineita uunissa 175 asteessa noin 12-15 minuuttia. 
  • Aloita kuorrutteen valmistaminen vatkaamalla margariini notkeaksi. Lisää maapähkinävoi ja siirappi ja vatkaa noin 3 minuuttia. Vatkaa sitten sekaan tomusokeri, kaakaojauhe ja vanilliinisokeri. Lisää pieni tilkka maitoa, jos kuorrute on liian jäykkää pursottamiseen. Kuorruta jäähtyneet muffinit.
  • Vinkki: Valmiit muffinit kannattaa laittaa pariksi tunniksi tai vaikkapa yöksi jääkaappiin. Näin saat irrotettua muffinit helpommin vuoistaan. 


2 kommenttia:

  1. Pikkukakkusia pikkusiskolle :)
    Maapähkinävoinystävästä nämä kuulostavat herkuilta!

    Erilaisista ystävätoiminnoista olen viime aikoina lueskellut ja itsekin asiaa harkinnut. Minulla kiinnostaisi esimerkiksi maahanmuuttaja-perheen/äidin ystäväksi alkaminen. Tuo pikkusiskotoiminta kuulostaa myös oikein mahtavalta. Itse vain taidan olla ennemminkin täti- kuin isosiskoiässä :D Täällä pikkukylässä tosin tuollaista toimintaa ei (ainakaan vielä) ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, pikkukakkusia pikkusiskolle. Sopii hyvin asiaan :)

      Isosiskotoimintaa järjestetään tietääkseni vain Joensuussa ja Tampereella. Kaikenikäisiä isosiskoja on mukana toiminnassa, joten varmasti sopisit hyvin isosiskoksi, jos tämä toiminnanmuoto joskus teille päin rantautuu :) Maahanmuuttaja-perheen ystävätoiminta kuulostaa myös oikein oivalta vaihtoehdolta. Varmasti antoisaa, mukavaa vapaaehtoistoimintaa sekin!

      Poista