21. helmikuuta 2011

Chapati-leivät
Olen yleensä tehnyt chapateja lumoavan lohikäärmeen curryn tai kikhernecurryn kaveriksi. Tamarind Heaven -blogista luin, että "chapateja ei kuitenkaan ole tarkoitus tarjota riisin kanssa - se on vähän sama kuin jos söisi keitettyjä perunoita perunamuusin kanssa." Voi voi, tietysti olen tarjonnut lisukkeena riisiä. Oikeaoppisesti pitäisi varmaankin tarjota curryt ilman riisiä ja käyttää chapatia lusikan tapaan. Mikä sitten sopii chapatin kanssa? "Oikeastaan voisikin sanoa niin, että sellainen ruoka, mikä pysyy chapatipalan sisässä, sopii chapatien kanssa (niin, paitsi se riisi...)" Suosittelen kuitenkin kokeilemaan chapatien kanssa lohikäärmecurrya (mun lempiruokaa!) - riisillä tai ilman :)

Olen tehnyt chapateja useamman kerran, ja joka kerta lopputulos on hieman erilainen. Olenpa kerran onnistunut pilaamaan pannunkin... Kiinnipalanutta vehnäjauhoa on lähes mahdotonta saada irti pannulta, joten suosittelen valelemaan pannun pinnan kevyesti öljyllä ennen jokaista leipää. Tästä reseptistä tulee viisi isoa leipää. Toki voit tehdä myös useamman pienemmän leivän.

Chapati-leivät

5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
noin 2 dl vettä
Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Tee jauhojen keskelle syvennys ja lisää vettä vähitellen samalla vaivaten. Vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia. Peitä takinakulho kostealla pyyhkeellä ja jätä taikina lepäämään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.
        Jaa taikina viiteen osaan. Kauli palat kevyesti jauhotetulla alustalla pannun kokoisiksi leiviksi. Ravistele chapatista liiat jauhot pois ennen pannulle laittamista. Paista kuumalla pannulla vähässä öljyssä, kunnes pintaan muodostuu ruskeita pilkkuja (noin puoli minuuttia per puoli).

Vinkkejä  chapatin leipomiseen:
 • se, mitä jauhoja käytät, vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Olen saanut kelvon lopputuloksen käyttämällä Sunnuntain erikoisvehnäjauhoja (x-tra, Rainbow, Euroshopper ei vaan tässä toimi)
 • varo laittamasta taikinaan liikaa vettä. Käytin ensin tässä vettä 2,5 dl, mutta lopputulos oli se, että jouduin kaulimisvaiheessa käyttämään tuhottoman paljon jauhoja (-> jolloin leivän pinnalle jää hirmuinen kasa jauhoja -> jolloin vehnäjauho voi juuttua ikuisiksi ajoiksi pannuun kiinni ja pilata pannun. Nim. kokemusta löytyy)
 • chapatit voisi periaatteessa paistaa ilman öljyä. Tällöin vaarana on kuitenkin vehnäjauhon jumahtaminen kiinni pannuun. Yhden pannun pilaaminen riitti minulle, joten olen kokenut hyväksi laittaa pannulle hieman öljyä.
 • käytä kaulinnassa apuna jauhoja mahdollisimman vähän. Ravistele chapatista liiat jauhot pois ennen pannulle laittamista.

2 kommenttia:

 1. Mahtavia reseptejä ja vieläpä eläinystävällisiä. Iso kiitos siulle!

  VastaaPoista
 2. Moi,
  Niin, kaiken hyvän ei tarvitse olla kallista. Nämähän ovat kuin naan-leivät, joihin kyllä tulee jogurttia, hiivaa, kananmuna... - hauska olis joskus viitsiä tehdä sekä chapatia ja naan-leipää yhtäaikaa - ja sitten maistella.
  Tofua pitää minun yrittää jälleen kerran, jos saisin siitä maistuvan... Lohikäärmecurry kuulosti hyvälle.
  t. sonja keittiöstä

  VastaaPoista