7. helmikuuta 2011

Liha(ttomat)piirakat

Olen jo aiemmin jakanut "lihisten" ohjeen, mutta se oli aika epämääräinen etenkin mausteiden osalta. Tässä tulee siis päivitetty versio! Olen tehnyt useamman kerran lihiksiä ja olen paistanut yleensä piirakat uunissa, mutta olen myös kokeillut piirakoiden upporasvapaistoa. Ihme kyllä, maku on aika sama paistaapa piirakat kummalla tavalla tahansa. Koska maku ei kärsi, ja uunissa paistaminen on vaivattomampaa, suosin piirakoiden paistamista uunissa.


Lihattomat piirakat

Taikina:
11 dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 tl sokeria
1,5 tl suolaa
5 dl vettä
2 rkl öljyä

T'äyte:
0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl keittämätöntä puuroriisiä

1,5 dl soijarouhetta (1,5 dl vettä liottamiseen)
2 sipulia
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
ripaus valkosipulijauhetta
1 purkki tomaattisosetta (70 g)

Valmista taikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja lisää ne lämpimään veteen. Lisää öljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota puolisen tuntia.
        Kuumenna puoli litraa vettä kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutio ja puuroriisi. Keitä noin 15 minuuttia välillä sekoittaen.
        Liota soijarouhe vedessä. Kuullota hienonnetut sipulit pannulla ja lisää turvonnut soijarouhe sekaan. Kääntele seosta hetki. Mausta sitten paprikajauheella, suolalla, pippurilla, valkosipulijauheella ja tomaattisoseella. Lisää riisi pannulle soijarouheen joukkoon ja sekoita. Tarkista maku.
        Jaa kohonnut taikina 10 osaan ja kauli taikinapalat pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 15 cm, levyiksi. Jaa täyte levyille. Taivuta taikinan toinen puoli kanneksi ja painele reunat haarukalla kiinni.
        Upporasvapaista piirakat tai voitele öljyllä ja paista uunissa 175 asteessa puolisen tuntia. Nauti piirakat ketsupin ja sinappi-kurkkusalaatin kera.

3 kommenttia:

  1. Aaa nää on niin hyviä! Joskus paistelin porukoiden rasvakeittimellä kunnon satsin pakkaseen . Ehkä pitäis kokeilla pelkkää uunipaistoa, kun pakastinvarat ovat ehtyneet vuosia sitten :)

    VastaaPoista
  2. Aivan tajuttoman hyviä! Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  3. :)

    Kyllä tosiaan suosittelen kokeilemaan tuota uunissa paistamista. Rapeita lihiksiä tulee siltikin. Njam!

    VastaaPoista