19. marraskuuta 2012

Lanskikset



Kun lantusta tehdään ranskanperunan muotoisia viipaleita, saadaan tietysti lanskiksia! Sain vision lanskiksista Herkku & Koukku -blogista, josta nappasin myös seesam-valkosipulidipin ohjeen. Lanskiksissa ei ole oikeastaan muuta vikaa kuin rakenne. Lanskiksista tahtoo tulla vetisiä, paistaapa ne uunissa tai upporasvakeittimessä. Mutta kyllä minä silti näistä pidin - ja ennen kaikkea ovathan nämä kaivattua vaihtelua ainaisille rankiksille.

Ja jotain tästäkin sessiosta oppi: Lanskisreseptejä selatessani luin, että lanttu kannattaa ensin paloitella, sitten vasta kuoria. Hah, olen aina kironnut lantut ja muut jalkapallon kokoiset möhkäleet, kun ei niistä saa otetta. Tämä vinkki (tai pikemmin itsestäänselvyys) auttoi kyllä kummasti.

Lantturanskalaiset
(pellillinen)
1 isohko lanttu
öljyä
ranskanperunamaustetta
mustapippuria

  • Leikkaa kuorittu lanttu ranskalaisten muotoisiksi suikaleiksi. 
  • Asettele tikut leivinpaperin päälle, voitele öljyllä ja mausta. 
  • Paista 225 asteessa noin 20 min.

Seesam-valkosipulidippi

2 pientä valkosipulinkynttä
n. 1 rkl seesaminsiemeniä
2 dl maustamatonta soijajogurttia
suolaa
sokeria
mustapippuria
sitruunamehua

  • Murskaa valkosipulinkynnet ja paahda murska seesaminsiementen kanssa kuivalla pannulla. 
  • Kun ovat saaneet väriä pintaan, sekoita jugurttiin, mausta, sekoita ja tarkista maku. 
  • Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

1. marraskuuta 2012

Schwarzwälder Kirschtorte



Oikein herkullista maailman vegaanipäivää kaikille!

Schwarzwaldin kakku

Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
2 dl sokeria
0,5 dl rypsiöljyä
4 dl soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa

Kostutukseen:
0,5 dl konjakkia
Käytin kakun välissä saksalaista kirsikkahilloa
1,5 dl vettä

Täyte:
2 dl kirsikkahilloa
2,5 dl vispikermaa (Alpro)
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Päälle:
2.5 dl vispikermaa (Alpro)
n. 0,4 dl tomusokeria
kirsikoita
100 g tummaa suklaata

  • Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kipossa öljy, maito ja omenaviinietikka. Kääntele maitoseos kevyesti jauhoihin sekoittaen mahdollisimman vähän. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua uunissa 175 asteessa alatasolla 40-50 minuuttia.
  • Vatkaa purkki vispikermaa kakun ollessa uunissa. Mausta kerma sokerilla.
  • Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Sekoita konjakki ja vesi keskenään ja kostuta levyt. Levitä kirsikkahillo ja kerma kakkulevyjen väliin.
  • (Jätä kakku maustumaan jääkaappiin yöksi)
  • Vatkaa toinen purkki vispikermaa päällystä varten. Mausta kerma ja päällystä kakku. Koristele kakku tuoreilla kirsikoilla ja suklaalastuilla.

Ja lopuksi vielä kuvia Schwarzwaldin upeista maisemista:





31. lokakuuta 2012

Haamumuffinit



Sain idean suloisista haamumuffineista Kuppikakut -kirjasta. Kuppikakut sisältää 80 toinen toistaan makeampaa ja söpömpää kuppikakun ohjetta. Vaikka ohjeissa on käytetty kananmunaa ja maitoa, saa reseptit suht helposti veganisoitua ja jos ei muuta, niin kirja toimii ainakin hyvänä inspiraation lähteenä. Ja täytyy vielä kirjan ulkonäöstäkin antaa söpöyspisteitä - kirja oli niin söpö, että se sujahti välittömästi ostoskassiini. Eikä hintaakaan ollut kuin 10 euroa.

Myönnetään, näiden kuppikakkujen tekeminen menee vähän välineurheiluksi. Tarvitset isoille ja pienille muffineille omat muffinipellit sekä isoja ja pieniä muffinivuokia.

Kokosin haamut Yrttipurkin appelsiinisuklaamuffineista. Tein taikinan Annikan reseptin mukaan, ja sain taikinan riittämään kymmeneen isoon ja kymmeneen pieneen muffiniin, vaikka täytynkin vuoat aivan täyteen.

Kuppikakkuja -kirjassa muuten ohjeistettiin laittamaan sokerimassan alle tomusokerista ja margariinista tehty kreemi, mutta jätin sen tällä kertaa pois.


Haamumuffinit

10 kpl

Appelsiinisuklaamuffinit:
2 dl sokeria
0,25 tl suolaa
2,5 dl appelsiinimehua
1 dl rypsiöljyä tai sulatettua margariinia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2 rkl sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta



Päälle:
kaulittavaa sokerimassaa (yksi 250 g riittää)
silmät ja suun voit taiteilla suklaasta/strösseleistä.

  • Sekoita sokeri, suola, mehu ja öljy. 
  • Vispaa joukkoon loput ainekset. 
  • Annostele taikina muffinivuokiin muffinipellille.
  • Paista 190 asteessa n. 20 minuuttia. 
  • Irrota jäähtyneet pikkumuffinit vuoistaan.
  • Nosta ylösalaisin käännetyt pikkumuffinit isompien muffien päälle. Leikkaa tarvittaessa kuppikakut päältä tasaisiksi.
  • Pyörittele sokerimassasta 10 pientä palloa ja asettele yksi pallo kunkin kuppikakkupinon päälle.
  • Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla pyöreiksi levyiksi, ja aseta ne kuppikakkujen päälle haamujen viitoiksi.
  • Kiinnitä strösselit esim. koristelugeelillä haamujen silmiksi.


28. lokakuuta 2012

Oktoberfest


Ei Oktoberfestejä ilman Biergartenia



Laitetaanhan vielä kuvia meidän Oktoberfesteiltä ennen kuin lokakuu vaihtuu marraskuuksi. Ei sillä, etteikö Oktoberfestejä voisi järjestää milloin tahansa - mekin pidimme omat kemumme jo elokuussa. Kiitos Henna ja Petteri superhauskasta illasta!


Ruoaksi upporasvassa paistettuja uusia perunoita, soijaleikkeitä, paria eri vegenakkia, salaattia.

Ruoan kanssa Bretzeleitä. Kuvat on otettu seuraavana päivänä jämäruoista, ja Bretzelitkin oli vähän ehtinyt kärsiä... Mutta hyviä oli - niin uunituoreina kuin kovinakin.

Jälkkäriksi berliininmunkkeja (joo, niistä tuli aika punaisia)...


... ja Schwarzwaldin kakkua.


20. lokakuuta 2012

Omenapiirakka








Joskus onnistaa ja löytää niin hyvän reseptin, ettei muita reseptejä vastaavasta leivonnaisesta enää halua kokeilla.

Näin on tämän omenapiirakan kohdalla. Olen jo aiemmin hehkuttanut tätä Siljalta saamaa reseptiä blogissani, sillä tämähän on se sama resepti, jonka mukaan leivoimme maistatuksiin omppupiirakkaa. Päätin jakaa reseptin uudestaan, sillä monet varmasti tuskailevat tällä hetkellä omenavuortensa kanssa.


Omenapiirakka

Pohja:
150 g sulatettua margariinia
2 dl maustamatonta soijajogurttia
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2 tl vanilliinisokeria)

Päälle:
omenoita (pieniä kotimaisia omenoita n. 6-8)
kanelia ja sokeria

  • Sulata margariini ja sekoita soijajogurtti siihen.
  • Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa keskenään ja lisää ne margariini-jogurttiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. 
  • Levitä taikina kevyesti voideltuun piirakkavuokaan. 
  • Kuori omenat ja viipaloi/kuutioi ne. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. 
  • Paista 200 asteessa noin 30-40 min.


Jos haluat tehdä piirakkaa isomman satsin, tee taikina 2,5 kertaisena ja levitä uunipellille.