18. joulukuuta 2018

Joulukuun 18: Wiener Nougat ja Vihreät kuulatMakeiset kuuluvat vahvasti suomalaiseen jouluun. Jokaisella perheellä on omat tapansa, mitä ja miten makeisia on nautittu. Joissakin perheissä konvehtirasia on ollut osa aaton traditioita - rasia on avattu aattoiltana ja nautittu kerros kerrokselta. Useissa perheissä konvehtirasia tuntuu kuuluvan nimenomaan jouluun, eikä sellaista osteta muulloin.

Minun lapsuuden jouluihin kuuluivat Geishat, Dumlet, Mariannet, enkeli- ja tonttukarkit, konvehtirasiat. Kävimme monesti aattona kylässä isovanhempieni luona ja jossakin välissä vierailua vaari avasi Pandan konvehtirasian, josta jokainen otti vuorollaan yhden konvehdin. 

Wiener Nougat -rasia tuli vasta siinä vaiheessa osaksi joulua, kun aloin noudattaa maidotonta ruokavaliota. Edelleenkään ne eivät kuulu aattoherkkuihini vaan ostan rasian monesti joulukuun alussa, joskus marraskuunkin puolella. Nougat maistuu parhaiten hyvän aterian jälkeen nautittuna. Osa rasian hohdosta katosi kyllä mielestäni silloin, kun rasian kuvitus vaihtui tanssivasta parista persoonattomaan Wiener Nougat -tekstiin.

Vanha kunnon rasia

Yksi makeisrasia, mikä ehdottomasti pitää ostaa jouluaatoksi, on iso Vihreät kuulat -rasia. Vihreät kuulat ovat kuuluneet aattoherkkuihini silloin, kun olin lapsi, ja kuuluvat edelleen. Jos kahvipöydässä keskustelu kiihtyy puhuttaessa suosikkikonvehdista, niin kiihtyy se silloinkin, kun keskustellaan, miten vihreä kuula pitäisi syödä. Kokonaisena suuhun vai halki ja yksi puolikas kerrallaan. Kuulat kuuluvat suomalaisten jouluun (ja eräs torttu vain kasvatti niiden suosiota) Wiener Nougat -rasian tavoin ja Fazerin myydyimmät joulumakeiset top 10 -lista jouluna 2016 näytti tältä:

1. Maitosuklaa-konvehtirasia
2. Geisha-rasia
3. Present-rasia
4. Wiener Nougat
5. Vihreät kuulat
6. Suklaapäällysteiset Omarit
7. Julia-rasia
8. Sinivalkoisia konvehteja
9. Pätkis-rasia
10. Fazermint-rasia


Päivän joululaulu: Tämän kappaleen kuulin ensimmäistä kertaa Itä-Suomen yliopiston kuoron joulukonsertissa. Konsertin jälkeen piti heti selvittää, mikä tuo kappale oikein on - kuka sen on tehnyt ja kenelle. Hieno kappale, jonka opettelisin soittamaan, jos olisin vähän taitavampi ja sormistani nokkelampi pianisti. Jotenkin se sopii täydellisesti kylmään pohjolaan. Christmas Day - Shadow Gallery.

Edellinen luukku: Luukku 16: Vegaaninen pannukakku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti