11. joulukuuta 2018

Luukku 11: Maidoton riisipuuro - testissä soijamaito ja mantelimaitoJouluaattoaamun herkku vai arkipäivän lounas? Lapsuudessa yhdistin riisipuuron yksinomaan jouluaattoon mutta nyt siitä on tullut minulle peruseväs, jota nautin toisinaan lounaaksi vuodenajasta riippumatta.

Riisipuuro on yksi niistä monista suomalaisista perinneruoista, jotka toimivat erittäin hyvin "veganisoitunakin". Tällä kertaa tein riisipuuroa Risella-pakkauksesta löytyvän reseptin mukaisesti käyttäen lehmänmaidon sijaan kasviperäistä maitoa. Itse asiassa olen syksyllä testaillut useampaakin kasviperäistä maitoa ja koittanut löytää sitä kaikista parhaiten puuroon soveltuvaa maitoa. Nyt jaan teille soija- ja mantelimaidosta tehdyn puuron arvostelut:

Soijamaidosta tehty riisipuuro
- Soijan maku puskee läpi. Kanelilla, sokerilla ja suolalla makua saa häivytettyä. Soijaan tottumattomalle sen häivähdys saattaa silti olla häiritsevä.
-+ Väri on kellertävä. Päivänvalossa väri pistää silmään - huomaisiko hämärässä?
+ Koostumukseltaan puuro on täydellisen pehmeää ja kermaista.

Mantelimaidosta tehty riisipuuro
- Kermaisuus ja pehmeys puuttuvat
- Yhden maistelijan mielestä puurosta tuli turhan makeaa
+ Väriltään puhtaan valkoista
+ Hyvin neutraali maku. Ei outoja sivumakuja.

Soijamaidosta tehdyssä puurossa ihastutti siis pehmeys ja mantelimaidosta tehdyssä neutraalisuus. Itse asiassa lähes täydellistä puuroa sai, kun yhdisti lautasella eri maidoista tehdyt puurot.  Tällöin soijan maku hävisi lähes tyystin ja koostumus oli ihanan kermainen.Maidoton riisipuuro

2-4 annosta

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
noin 0,5 tl suolaa
1 l maitoa (esim. manteli- tai soijamaitoa tai molempia)


  • Kiehauta vesi kattilassa.
  • Lisää puuroriisi ja suola. Anna kiehua hetki, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
  • Lisää maito ja anna kiehua 30-50 minuuttia hiljalleen kannen alla.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.


Päivän joululaulu: Jos yksi joululaulu pitäisi nimetä suosikiksi, se olisi tämä. Riisipuuroa haudutellessa on aikaa kuunnella pidempikin joululaulu - ja sellainen tämä totta tosiaan on. Olen ehdoton: kuuntelen vain sellaisia versioita tästä kappaleesta, joissa on kaikki säkeistöt mukana. Näin muodostuu tarina ja itse asiassa laulu onkin syntynyt erään kirjan tarinaa mukaillen. Laulua kuunnellessa mieleeni piirtyy kuva idyllisestä maalaismaisemasta, ladosta, eläimistä, vanhasta tuvasta. Ja melkein kuulen askeleet. Kenen? Tontun tietysti. Tonttu - esittäjä Vesa-Matti Loiri.

Edellinen luukku: Luukku 10: Jouluinen maidoton puolukka"rahka"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti