6. joulukuuta 2018

Luukku 6: Lanttuvuoka



Hyvää itsenäisyyspäivää!

Teen monesti itsenäisyyspäivän aikoihin joululaatikoista testiversiot, kuten mummillanikin oli tapana. Ystävältäni saatu resepti houkutteli kokeilemaan lanttua toisessa kuin perinteisen laatikon muodossa. Vähän kuin kermaperunat mutta vain lantusta - tällainen kuvaus kuulosti vastustamattomalta.



Kermaisen lanttuvuoan alkuperäinen resepti löytyy Olgan joulu -kirjasta nimellä Helppo lanttuvuoka. Muutin hieman reseptiä niin, että vaihdoin oliiviöljyn rypsiöljyyn, kerman kaurakermaan, tuoreen inkiväärin mausteeseen ja puolitin siirapin määrän. Alkuperäinen resepti hieman ihmetytti minua, sillä lanttua vaikutti tulevan vähän ja kermaa todella paljon, neljä desiä. Laitoin 2,5 dl kaurakermaa ja desin maitoa, jolloin vuoasta tuli turhan vetistä. Ensi kerralla kokeilen tehdä niin, että laitan vain purkillisen kermaa. Tämän määrän uskoisin riittävän. Onneksi maku oli näinkin herkullinen ja huomautettavaa löytyi vain koostumuksesta.




Lanttuvuoka

3 hengelle

700 g lanttua
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä tai jauhettua inkivääriä
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
2-4 dl kaurakermaa
1 rkl siirappia


  • Kuori ja viipaloi lantut ohuiksi siivuiksi.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet (sekä inkivääri).
  • Laita lanttuviipaleet kulhoon. Lisää valkosipuli, inkivääri, öljy, suola ja pippuri. Sekoita niin, että kaikkiin viipaleisiin tarttuu öljyä ja mausteita.
  • Voitele uunivuoka ja lado viipaleet laakeaan vuokaan. Kaada päälle kermaa ja lopuksi siirappi.
  • Paista 190 asteessa noin tunnin ajan.

Päivän joululaulu: Itsenäisyyspäivästä on vuosi vuodelta tullut minulle tärkeämpi. Tonttuilut katkeavat, ja haluan hiljentyä kunnioittaakseni sodan uhreja ja veteraaneja. Katson Sibelius-elokuvan, kuuntelen tiettyjä kappaleita, teen tavanomaista juhlavampaa ruokaa ja sytytän kello kuusi ikkunalaudalle kaksi kynttilää. On yksi kappale, jonka kuunteleminen itsenäisyyspäivänä saa silmät kostumaan ja ihon kananlihalle. Ehkä vielä joskus se on Suomen kansallislaulu. Finlandia.


Edellinen luukku: Luukku 5: Joulupopparit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti