13. joulukuuta 2018

Luukku 13: Göteborgilaisten jouluherkutAsuin syksyn 2017 Länsi-Ruotsissa sijaisevassa Göteborgissa. Tänään, Lucian-päivänä, lausun muutaman sanan göteborgilaisten suosimista joulunajan herkuista.

Göteborgissa yksi suosikkiharrastuksistani oli kierrellä aivan perusmarketeissa ja tutkia, mitä kaikkea hyllyistä löytyy - Ruokakaupat kertovat nimittäin yllättävän paljon maan kulttuurista. Joulun aikaan katseeni hakeutui ennen kaikkea sesonkiherkkuihin ja pääsin samalla hieman kärryille, mitä ruotsalaiset tapaavat jouluna nautiskella.Ensinnäkin sain huomata, että kaupoissa on mielettömät valikoimat glögiä. Löytyi paitsi perinteistä glögiä mutta myös paljon glögejä erikoisilla makuyhdistelmillä. 

Toiseksi kaupassa kierrellessä ei voinut olla törmäämättä Julmustiin. Joku väittää Julmustia kotikaljan makuiseksi, mutta omassa suussani Julmust maistuu ennen kaikkea omenalimulta, johon on sekoittunut jokin liköörikarkkipussista tuttu maku. Jotenkin makuun tottui ja lopulta koukuttui... Apotekarnes Julmust on paitsi vegaanista, myös ehdottomasti parasta ja ainoaa oikeaa Julmustia.


Lidlin versio Julmustista oli aivan järkyttävän makuista. Oikealla oleva Apotekarnes oli maistelemistani parasta

Kolmanneksi sain huomata, että göteborgilaiset ovat hulluina vaahtokarkkitonttuihin. Juleskumeja myydään niin yksittäispakattuina kuin kilon laatikoissa. Vaaleanpunaiset, mansikanmakuiset juleskumit ovat originaaleja, minkä lisäksi joka vuosi tulee myyntiin jokin limited edition -maku. Viime vuonna se oli puolukka, tänä vuonna kinuski.Valitettavasti tonttuset sisältävät eläinperäisiä aineksia mutta onneksi Bubsilta löytyy vegaanisia vaahtomakeisia, joissa yhdistyvät tontut ja mustit. Näin vegaanitkin pääsevät mukaan tonttuhullutukseen :D


Neljänneksi huomasin göteborgilaisten suosivan meillekin tuttuja joulumausteita: kanelia, sahramia, inkivääriä ja neilikkaa. Kaupoissa myytiin tietysti pipareita (etenkin suomalaisillekin tuttuja Annasin pipareita), mutta paljon myös kaikkea piparkakunmakuista: on piparinmakuista näkkäriä, viiliä, rahkaa, kuivakakkua, mutakakkua, pullaa... Ja sahramista Ruotsissa tykätään! On sahramilla maustettuja Lucia-pullia, glögiä, ihan kaikkea sahraminmakuista.
Viidenneksi sain huomata joka puolella myytävän Polkagrisejä ja Knäckiä, joka on vähän kuin meidän nekku. En tiedä, kuinka suosittua on syödä Polkagrisejä sellaisenaan mutta luulisi, että kaikki sen makuinen on suosittua. Polkagrisin maku oli yhdistetty esimerkiksi glögiin, Plopp-patukoihin ja Maraboun maitosuklaaseen.

Oletko viettänyt joulua muualla kuin Suomessa? Mitä huomioita teit?Päivän joululaulu: Muutama ruotsalainen joululaulu on livahtanut osaksi suomalaisten jouluperinteitä. Mikäs siinä, kyllähän ruotsalaiset osaavat tehdä paitsi iskeviä Euroviisu-kappaleita, myös hyviä joululauluja. Lucian päivän kunniaksi päivän lauluna on ruotsalainen joululaulu, johon viime vuonna tykästyin. Julen Är Här, esittäjänään Elise Ryd ja Tony Kakko. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti